PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Widawie z terenu województwa łódzkiego. przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 768 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

49607 ton żywności;
3027 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 54 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 9 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej – 9 spotkań dla  54 uczestników.