Efekty – Podprogram 2020

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Widawie z terenu województwa łódzkiego przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach
    w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (buraczki wiórki, fasolka po bretońsku, groszek
    z marchewką, koncentrat pomidorowy, mus jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (herbatniki maślane, kasza jęczmienna, kawa zbożowa rozpuszczalna, makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (filet z makreli w oleju, pasztet drobiowy, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona);
  • cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy;
  • tłuszcze (olej rzepakowy).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 681 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 55985,8 kg żywności;
  • 3405 paczek żywnościowych;
  1. W ramach Podprogramu 2020 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty
  • Żywieniowo-dietetyczny dla 1 osoby przeprowadzony w formie zdalnej – telefonicznie,
  • Dotyczące nie marnowania żywności, oszczędzania i zdrowego odżywiania dla 275 osób przeprowadzony w formie zdalnej – poprzez przekazanie informatorów.